Nouzová antikoncepce

30. 5. 2023 · 11 minut čtení

Co je to nouzová antikoncepce?

Nouzová antikoncepce chrání před nechtěným otěhotněním, pokud je užita během 72 hodin (3 dnů) po nechráněném pohlavním styku. Je známá také jako pohotovostní antikoncepce nebo jednoduše jako „pilulka po“. Pohotovostní antikoncepce funguje tak, že zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníku, případně znemožní spermiím oplodnit vajíčko, které již bylo uvolněno. Výsledkem je zabránění otěhotnění dříve, než dojde k oplodnění vajíčka. Nouzová antikoncepce funguje tedy ještě před otěhotněním. Pokud už těhotná jste, nouzová antikoncepce nebude účinkovat a vaše těhotenství nepoškodí.


Nouzová antikoncepce chrání před nechtěným otěhotněním
Výsledkem užití nouzové antikoncepce je zabránění otěhotnění dříve, než dojde k oplodnění vajíčka.

Kdy můžete nouzové kontraceptivum použít?

  • Nejste si jistá o včasném přerušení soulože.
  • Kondom se roztrhl nebo sklouzl.
  • Udělala jste chybu v užívání antikoncepce.
  • Nepoužili jste žádnou antikoncepční metodu.
  • Užívala jste léky, které mohou snižovat účinnost pravidelných antikoncepčních pilulek.

Jak nouzovou antikoncepci použít?

„Tabletku po“ použijte nejlépe do 12 hodin, nejpozději do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. Přípravek můžete užít kdykoli v průběhu menstruačního cyklu, pokud menstruace není opožděná. Po užití nouzové kontracepce používejte až do začátku dalšího menstruačního cyklu lokální bariérovou metodu (např. kondom). Opakované podání nouzové antikoncepce v průběhu jednoho menstruačního cyklu se nedoporučuje, protože se snižuje antikoncepční účinnost a zvyšuje se riziko poruchy cyklu.


Jakou nouzovou antikoncepci můžete zakoupit?

V České republice je nouzová antikoncepce bez předpisu, sehnat ji můžete ve všech lékárnách. Obsahuje účinnou látku levonorgestrel. Synonymem pro „pilulku po“ je pro velkou část lidí dlouhodobě přípravek Postinor*. Obsahuje dvě tablety, které se užívají současně. Další možností je přípravek Escapelle**. Má stejnou účinnou látku jako Postinor, ale ve dvojnásobné dávce, proto naleznete v balení pouze jednu tabletu. Modernějším přípravkem je Escapelle ODT** v praktické formě tablety rozpustné v ústech. Tabletu dispergovatelnou v ústech je třeba vyjmout suchýma rukama z blistru a vložit ji na jazyk, kde se rozpustí a může být polknuta se slinami. Escapelle ODT je proto možné použít i v situacích, kde nejsou dostupné tekutiny nebo při potížích s polykáním. V lékárnách se můžete setkat i s dalšími přípravky nouzové antikoncepce.

REKLAMA:


Nouzová antikoncepce Postinor


Tabletku po použijte nejlépe do 12 hodin, nejpozději do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku.
Čím dříve po nechráněném styku nouzovou antikoncepci použijete, tím je účinnější.

Nouzová antikoncepce a její účinnost

Účinnost „pilulky po“ je velmi vysoká, přesto nemůže zabránit těhotenství zcela ve všech případech. Čím dříve ji použijete, tím je účinnější. K početí může pravděpodobněji dojít v případě, že užijete nouzovou antikoncepci po více jak 72 hodinách od sexuálního styku. Je nutné vyloučit těhotenství, pokud je vaše menstruační krvácení opožděno o více než 5 dní nebo když se v očekávaném termínu krvácení objeví nenormální krvácení nebo jiné podezření (např. silná bolest břicha).

Kdy nemůžete „pilulku po“ použít?

Nouzovou kontracepci nesmíte použít při hypersenzitivitě (přecitlivělosti) na levonorgestrel nebo kteroukoliv obsaženou pomocnou látku. Použití přípravku není vhodné, pokud jste předtím prodělala mimoděložní těhotenství, zánět vejcovodu (salpingitidu), máte závažné jaterní potíže nebo nemoci, které snižují vstřebávání látek z tenkého střeva (např. Crohnovu nemoc). Také není určena pro dívky před první menstruací. Pohotovostní kontracepce není určena v situacích, pokud jste nebo můžete být těhotná. Neumí těhotenství přerušit (není to „potratová pilulka“).


Další důležitá upozornění

Pokud otěhotníte i po užití nouzové pilulky, je důležité, abyste navštívila svého lékaře. Nejsou důkazy o tom, že by přípravky mohly nějak poškodit dítě, které se vyvíjí v děloze, pokud přípravky užijete tak, jak je popsáno. Nicméně, váš lékař může chtít překontrolovat, zda se nejedná o mimoděložní těhotenství (kdy se dítě vyvíjí mimo dělohu).

Některé léky mohou zabránit správnému fungování nouzové kontracepce. Jedná se o některá antiepileptika, antituberkulotika, léky proti HIV infekci nebo rostlinné přípravky s třezalkou tečkovanou. V takových situacích může lékař předepsat jiný typ nouzové antikoncepce (nitroděložní tělísko s mědí). Druhou možností je užití dvojnásobné dávky nouzové antikoncepce. Vliv ostatních léků na tyto přípravky a případné navýšení dávky konzultujte s lékárníkem nebo lékařem.

Vedlejší účinky

Použití tabletky po pohlavním styku může vést k posunutí menstruace. Menstruační krvácení se může dostavit dříve nebo později než obvykle. Opakované užívání může narušit celkovou pravidelnost vašeho menstruačního cyklu, proto není doporučeno.

Přípravky nouzové antikoncepce jsou účinné a bezpečné. Přesto se podobně mohou vyskytnout nežádoucí účinky nouzové antikoncepce. Nejčastěji hlášeným vedlejším účinkem je nauzea (nevolnost). U více jak 10 % žen se po užití přípravku může objevit únava, bolest hlavy, bolest v podbřišku nebo nepravidelné krvácení do doby další menstruace.


Pokud byste potřebovala opakovaně podávání „tabletky po“, zvolte raději jinou metodu antikoncepce.
Pokud byste potřebovala opakovaně podávání „tabletky po“, zvolte raději jinou metodu antikoncepce.

Role nouzové antikoncepce

Pohotovostní pilulky užívají miliony žen již od roku 1980. Jsou dostupným řešením pro ženy v situacích, kdy došlo k pohlavnímu styku a není možné se spolehnout na jinou spolehlivou metodu antikoncepce. „Tableta po“ má méně nežádoucích účinků než tableta na vyvolání potratu nebo umělé přerušení těhotenství. Přesto platí, že pohotovostní antikoncepci byste neměla použít více než jednou během menstruačního cyklu a vždy pouze v opodstatněných, tj. nouzových případech.

Pokud byste potřebovala opakovaně podávání „tabletky po“, zvolte raději jinou metodu antikoncepce. Dlouhodobé metody antikoncepce jsou spolehlivější a k ženskému organismu zpravidla také šetrnější. Použití nouzového antikoncepčního přípravku nenahrazuje nutnou ochranu proti přenosným pohlavním nemocem, to může pouze kondom. Před užitím tablety po nechráněném styku se seznamte s příbalovou informací, kde naleznete další informace o užívání nouzové antikoncepce. S dotazy o užívání těchto přípravků se neváhejte obrátit na vašeho lékaře nebo lékárníka.



* Postinor je léčivý přípravek s účinnou látkou levonorgestrelum 750 mikrogramů v jedné tabletě. Určen k vnitřnímu užití do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. ČTĚTE POZORNĚ PŘÍBALOVÝ LETÁK.

** Escapelle a Escapelle ODT jsou léčivé přípravky s účinnou látkou levonorgestrelum 1500 mikrogramů v jedné tabletě. Určeny k vnitřnímu užití do 72 hodin po nechráněném pohlavním styku. ČTĚTE POZORNĚ PŘÍBALOVÝ LETÁK.



Články k tématu Nouzová antikoncepce

  • Menopauza

    Menopauza

    · 6 minut čtení
    Menopauza je přirozenou součástí života každé ženy. Dříve pravidelná menstruace se začíná opožďovat, až jednoho dne úplně přestane. Pro některou ženu je to úleva, pro jinou pád do deprese. V dnešním článku si vysvětlíme, co menopauza je, jaké má příznaky a jak je případně zmírnit.
  • Měsíc co měsíc ženy na celé planetě řeší, jak se ve dny menstruace o sebe postarat. Poslední dobou stále víc a víc kladou důraz na přirozenou péči. Jaké jsou možnosti?
  • Co pomůže při vaginální mykóze?

    Co pomůže při vaginální mykóze?

    · 3 minuty čtení
    Vaginální mykóza je nepříjemné onemocnění vaginy a jejím nejčastějším původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky jsou součástí běžné mikroflóry a neškodí, dokud se nepřemnoží. Až 75 % žen onemocní alespoň jednou za život vaginální mykózou. U mnoha z nich dochází k tomuto onemocnění opakovaně.