Hojení ran při diabetu

4. 10. 2022 · PharmDr. Jan Bureš Ph.D. · 8 minut čtení

Při aktivním způsobu života často dochází ke vzniku drobných ran, otlaků, odřenin či popálenin. U diabetiků však i na první pohled banální oděrka představuje riziko. Proč se kožní poranění při cukrovce obvykle hůře hojí, jak je správně ošetřit i jak jim předcházet, vám poradíme v našem článku.



Hojení ran při cukrovce
Diabetikům se kožní poranění často špatně a pomalu hojí a zároveň bývají náchylnější k infekci.

Proč se rány při cukrovce hojí pomalu?

Při diabetu dochází k narušení přirozených hojicích procesů. Špatně fungující cévy způsobují, že se průtok krve snižuje (tzv. diabetická angiopatie). Cévy nejsou dostatečně pružné, aby poškozené tkáni dodaly potřebné množství kyslíku, živin a bílých krvinek, které brání rozvoji infekce. Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi poškozuje také nervy, vzniká tzv. periferní neuropatie, při níž se snižuje citlivost na vnímání teploty, tření nebo bolesti. Z toho důvodu diabetici o zranění nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. V neposlední řadě je poškozena i ochranná funkce kůže. Ta je výrazně sušší a praská, což přispívá k vyššímu riziku vstupu a rozvoje infekce. Kromě zmíněného vlivu na cévy, nervy a kůži diabetes narušuje i správné fungování imunitního systému.

Které části těla jsou nejvíce ohroženy?

Pomalé hojení ran se týká celého těla, ať se jedná o úraz, nebo operaci. U diabetiků je však nejkomplikovanější hojení defektů na dolních končetinách, především na chodidlech. Kvůli špatné krevní cirkulaci a poškození nervů se může rozvinout syndrom diabetické nohy. Ten se v určité míře vyskytuje až u čtvrtiny diabetiků.


Ošetření ran

V případě výskytu jakéhokoliv poranění nikdy neodkládejte ošetření. Místo důkladně očistěte pod proudem tekoucí vody, vydezinfikujte a použijte vhodné krytí (přednost se dává tzv. vlhkému hojení). Pravidelně průběh hojení kontrolujte. Navštivte lékaře, pokud pocítíte neustupující bolest nebo naopak úplnou nebolestivost místa, pokud se objeví známky zánětu (otok, zarudnutí) nebo infekce (mokvání, hnis, zápach) nebo pokud se vyskytne zvýšená tělesná teplota až horečka.

Jak podpořit hojení ran?

  • Pro zlepšení hojení ran dodávejte svému tělu dostatečné množství bílkovin. Lze použít také nutriční nápoj s kompletním obsahem živin, včetně vitaminů a minerálů.
  • Dostatečně pijte.
  • Nekuřte.
  • Rány někdy vedou ke zvýšení hladiny krevního cukru. Pokud je to nutné, požádejte lékaře o úpravu léčby. Pro zhojení je důležité mít hladinu cukru pod kontrolou.

Většina chronických ran při diabetu je způsobena zraněním v důsledku sníženého vnímání bolesti, tepla a tlaku při diabetické neuropatii a následnou pozdní a nedostatečnou léčbou. Každodenní kontrola rizikových oblastí na kůži umožňuje včasné odhalení případného kožního defektu. Vyčištění rány a dokonalá péče o ni je předpokladem zhojení poranění, zamezí zanícení rány a vzniku chronického stavu. Pravidelná péče o kůži, důsledná léčba diabetu a kontroly u lékaře jsou důležitými předpoklady, které pomáhají udržet zdraví kůže při diabetu pod kontrolou.


Jak podpořit hojení ran?
Správná hygiena a ošetření pokožky nohou hraje u diabetiků důležitou roli.

Jak snížit riziko vzniku ran?

  • Udržujte hladinu cukru (v krvi) v optimálním rozmezí dodržováním léčby, režimových opatření a zdravým životním stylem. Pravidelně kontrolujte glykémii glukometrem.
  • Každodenně kontrolujte chodidla, prsty a meziprstní prostory, jestli se na nich nevyskytly otlaky, odřeniny či zarudlá místa.
  • Každodenně myjte chodidla teplou vodou se šetrným mycím přípravkem.
  • Nohy po umytí pečlivě osušte, aby se předešlo zapářce.
  • Promazávejte chodidla zvlhčujícím a zvláčňujícím krémem. Vhodné jsou například ty s obsahem urey.
  • Pravidelně odstraňujte odumřelou vrstvu kůže. Nepoužívejte ostré nástroje. K odstranění zrohovatělé kůže na patách je vhodná třeba skleněná škrabka.
  • Noste vhodnou obuv, která má širokou špičku a dobře vám sedne. Před obutím zkontrolujte, jestli uvnitř není cizí předmět (např. kamínek).
  • Vždy noste ponožky, i v otevřených botách.
  • Nechte si 1x ročně zkontrolovat lékařem končetiny, v případě potíží navštivte podiatrii.



    Články k tématu Hojení ran při diabetu

    • Pohybová aktivita by měla být běžnou součástí zdravého životního stylu. V dnešní době se bohužel setkáváme s tím, že sport se z každodenního života vytrácí, a to už od útlého věku. V dospělosti pak lidé nemají na sportování čas a po náročném pracovním dni ani dostatek energie. Pokud ale do života přijde diabetes, měl by se stát pohyb pravidelnou součástí režimu a hlavním podpůrným pilířem léčby....
    • Diabetes znamená pro rodinné příslušníky pacienta řadu otázek a obav. Jak onemocnění změní dosavadní život blízkého člověka? Můžete diabetika vy sami podpořit, aby byla jeho léčba účinná a bezpečná? A jak zvládnout případnou první pomoc při akutních komplikacích?
    • Testování hladiny cukru v krvi je pravidelnou součástí léčebného režimu diabetika. Domácí glukometry však měří pouze aktuální hodnotu glykémie. Přesnějším ukazatelem správné léčby a dlouhodobé kompenzace diabetu jsou hodnoty tzv. glykovaného hemoglobinu. Proč a co vše může u diabetika odhalit?
    O autorovi
    PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
    PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
    V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
    Číst více od autora
    O autorovi
    PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
    PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
    V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
    Číst více od autora