Kočičí svrab

20. 9. 2022 · Mgr. Barbora Jedličková · 13 minut čtení

Začala se vaše kočka škrábat v uších? Je podrážděná a nenechá se pohladit po hlavě? Co to je kočičí svrab, jak se liší ušní a tělní forma a jak nemocné kočce pomoci, vám prozradíme v našem článku.



Kočičí svrab
Kočičí svrab je velmi bolestivé, svědivé a nakažlivé onemocnění způsobené parazitickými roztoči.

Co je to kočičí svrab?

Kočičí svrab neboli prašivina je kožní onemocnění vyvolané parazitickými roztoči. Roztoči jsou drobní živočichové z třídy pavoukovců, pouhým okem jsou neviditelní. Živí se odumřelými šupinkami kůže a potem, daří se jim nejlépe ve vlhku, teple a tmě. Jejich výměšky a svléknuté schránky vyvolávají podráždění pokožky, což se projevuje silným svěděním.

Svědění je nejtypičtějším příznakem svrabu. I pojmenování nemoci svrab souvisí se slovesem svrbět. Svrab postihuje mnoho druhů zvířat, od drobných hlodavců až po velká hospodářská zvířata. 

U domácích koček, které nechodí ven, bývá svrab spíše výjimkou, u koček venkovních však vzhledem k vysoké nakažlivosti dochází k přenosu velmi snadno buď od jiného zvířete, nebo kontaktem s kontaminovanými předměty (pelíšky, doupata, misky, deky apod.). Typický vzhled prašivé kočky s postižením velkých částí kůže je doménou spíše divokých, toulavých nebo majitelem zcela zanedbávaných zvířat. Přitom léčba není náročná a dobrou prognózu mají i zvířata se závažnými projevy.


Kočičí svrab  druhy

U koček se můžeme setkat nejčastěji s dvěma typy svrabu častější je svrab ušní, vzácnější pak svrab tělní. Svrab tělní dále může být notoedrový a vzácněji sarkoptový. 


Ušní svrab u koček

Ušní svrab u koček je nejčastějším typem svrabu ve zvukovodu totiž roztoči nacházejí ideální podmínky pro život. Odborně se ušní svrab označuje jako otodektový svrab, protože původcem je strupovka ušní, latinsky Otodectes cynotis.

Příznaky ušního svrabu u koček

Jak vypadá ušní svrab u kočky? Svrab způsobuje až 40 % všech zánětů vnějšího ucha. Některé kočky mohou být bezpříznakovým nosičem, jiné však trpí velmi nepříjemným svědivým zánětem zvukovodu doprovázeným tvorbou strupů. Nemocný zvukovod je zarudlý a vyplněný tmavě hnědým suchým mazem, který připomíná kávovou sedlinu. Často se vyskytuje u koťat. Nemocné ucho je většinou bolavé, kočky se škrábou s takovou vervou, že si mohou do krve rozedrat kůži za uchem, nebo si vytvoří krevní výron v ušním boltci. Výjimkou není ani to, že si kočka namůže končetinu, kterou se tak usilovně v uchu škrábe. Na druhou stranu existují kočky, které mají v uchu velké množství hnědého mazu, ale svědění je netrápí i v tomto případě byste však měli situaci řešit.


  • 4.7
    (3)
    Kapky k důkladnému vyčistění znečistěného zvukovodu a zevního ucha.
  • Aptus Orisolve Plus

    roztok na čištění uší 100 ml
    4.5
    (2)
    Rozpouští ušní maz a zklidňuje podrážděný zevní zvukovod.
  • 4.0
    (4)
    Veterinární ušní kapky s koloidním stříbrem k čištění a ošetření uší.

    Tělní svrab u koček notoedrový a sarkoptový

    Tělní svrab u koček, tzv. notoedrový svrab, je onemocnění, jehož původcem je svrabovka kočičí, latinsky Notoedres cati. Právě z tohoto latinského pojmenování vychází přívlastek notoedrový. Notoedrový svrab je méně častý než ušní svrab a šíří se z ušních boltců na celé tělo zvířete.

    Projevy notoedrového svrabu koček

    Tento typ kočičího tělního svrabu typicky začíná na předním okraji ušních boltců. Nejprve na tom místě prořídne srst a objeví se drobná červená vyrážka. Nemoc se rychle šíří na celou plochu ušních boltců, na obličej včetně očních víček a nos, na krk a také na tlapky, kořen ocasu a hráz. Současně dochází ke zhoršování kožních změn, kůže zesiluje, tmavne a skládá se do tlustých vrásek. Pokrývá se suchými lupy, které nakonec splývají v tlusté, pevně lpící, šedožluté příškvary. Na postižených místech dochází k částečné ztrátě srsti.


    Sarkoptový svrab

    Dalším typem tělního svrabu je svrab sarkoptový. Ten vyvolává zákožka svrabová, latinsky Sarcoptes scabiei. U koček je tento typ svrabu velmi vzácný, svrab vyvolaný zákožkami však může postihnout i člověka. Kočky, které tímto typem svrabu onemocní, mají zpravidla silně narušený imunitní systém, například při nemoci FIV (kočičí HIV).

    Projevy sarkoptového svrabu u koček

    Projevy jsou velmi podobné jako u notoedrového kočičího svrabu. Projevuje se tvorbou krust na obličeji a na ušních boltcích a postižením tlapek, které může být doprovázené ztrátou drápků. Na těle se objevují lupy. Kočka se z důvodu svědění nadměrně olizuje, takže si může vylízat lysiny. Inkubační doba svrabu u kočky může být dlouhá, i několik měsíců.


    Kočičí svrab často začíná na okrajích ucha.
    Příznaky kočičího svrabu obvykle začínají krustou a svěděním okrajů uší.

    Léčba kočičího svrabu  

    Při prvních příznacích nemoci je nutné navštívit veterinární ordinaci, protože takto nemocná kočka je schopná si uši nebo srst rozškrábat až do krve, což usnadňuje vstup druhotné infekce. Nemoc může vygradovat v hnisavý zánět zvukovodu a posléze postihnout i bubínek či střední ucho zvířete.

    Neléčený svrab a s tím související svědění může být rovněž pro kočku tak vyčerpávající, že slábne tak, až nakonec uhyne. Přitom zbavit kočku svrabu není v současné době díky moderním veterinárním léčivům těžké. Léčit se dá hned několika způsoby, záleží na rozsahu rozšíření svrabu.

    Pamatujte také, že vzhledem k nakažlivosti a možnosti bezpříznakového nosičství je třeba léčit všechny kočky, eventuálně další zvířata v domácnosti nebo chovu.

    Na léčbu kočičího svrabu se používají ušní kapky, antiparazitika či další přípravky, které podrobněji představujeme v následujícím textu.


    Ušní kapky při kočičím svrabu

    U koček jsou základem terapie systémová antiparazitika. Odstranění ušního mazu se provádí při extrémním množství mazu nebo v druhé fázi po aplikaci systémové medikace. Odstranění ušního mazu je v některých případech nutné provést v celkové anestezii, protože zánět zvukovodu je pro zvíře extrémně bolestivý. Do vyčištěných uší se pak aplikují ušní kapky, které redukují bakterie a kvasinky, navíc obsahují látky proti zánětu a svědění. Podpůrně můžete dále aplikovat do ucha také fipronil, a dokonce i rostlinné silice jako geraniol nebo limonen.


    Léky při kočičím svrabu

    Kromě aplikace kapek se při prašivosti koček dobře uplatňují antiparazitika s celkovým účinkem. Zabírají spolehlivě všechna systémová antiparazitika ze skupiny makrocyklických laktonů. To jsou léky na předpis a zakoupíte je ve veterinární ordinaci. Jejich výhodou je delší působení, které chrání zvíře před reinfekcí. Pro léčbu koček se konkrétně používá např. injekční ivermektin s opakováním každých 14 dní třikrát za sebou. Dále můžeme zmínit pipety pro kočky Bravecto a pak také látku milbemycin, která je součástí některých přípravků na odčervení tyto přípravky jsou dostupné pouze u veterináře nebo na předpis.

    Při svrabu lze aplikovat také volně prodejná antiparazitika ve formě spot-on (pipet). 

    Pokud má kočka zároveň zánět spojivek, používají se antibiotické oční masti. Pokud je přítomna silná druhotná bakteriální infekce, může veterinář předepsat i antibiotika k systémovému užívání.

    Jak vidíte, přípravků, které vaší kočce mohou pomoci, je dostatek. V případě podezření na svrab se poraďte se svým veterinárním lékařem, které z nich budou pro vaši kočičku nejvhodnější. Nezapomínejte, že součástí léčby svrabu je také dokonalé vyčištění a dezinfekce kočičích pelíšků.


    Kočičí svrab a prevence
    Základem prevence kočičího svrabu je svědomitá péče a pravidelná aplikace antiparazitických přípravků.

    Opatření proti svrabu koček

    Základem preventivních opatření proti kočičímu svrabu je svědomitá péče ze strany majitele. Shrňme její pravidla do několika bodů:

    • Kočka by měla dostávat kvalitní vyvážené krmivo s vitaminy a minerály potřebnými pro silný imunitní systém.
    • Kočce pravidelně kontrolujte uši a srst.
    • K čištění uší můžete používat speciální olejové kapky, které vytvářejí ve zvukovodu ochranný film. Uši čistíme pouze v případě, když již obsahují maz, nikoliv preventivně.
    • Pečujte o srst a pokožku kočky pomocí speciálních šamponů, které používáme při potížích.
    • Aplikujte pravidelně přípravky proti parazitům (spot-on pipety, obojky).
    • Při výskytu svrabu je třeba léčit všechna zvířata v domácnosti.

    • Máte-li podezření na svrab, obraťte se na veterinárního lékaře a léčbu neodkládejte příznaky jsou pro kočku velmi obtěžující až nesnesitelné.


    Kočičí svrab přenos na člověka

    Přenos tělového kočičího svrabu na člověka není vzácností, dochází k němu až ve 3050 % případů. Nicméně, kočičím roztočům se u člověka nedaří, infekce člověka je tedy pouze přechodná. Roztoči žijí jen na povrchu kůže, způsobují vyrážku a svědění, ale nemnoží se. Problém vymizí do čtyř týdnů po vyléčení zvířete nebo po přerušení kontaktu. Máte-li však výrazné kožní problémy a současně je má vaše kočka, je vhodné navštívit dermatologa a o situaci jej informovat. Kočičí svrab, resp. jeho původci, může také vyvolat silné podráždění kůže u alergiků přecitlivělost na roztoče je jednou z nejběžnějších alergií.



    Články k tématu Kočičí svrab

    • Kočičí rýma

      Kočičí rýma

      · 6 minut čtení
      Co je to kočičí rýma? Jaké jsou příznaky, jak můžete svému mazlíčkovi pomoct či jak dlouho kočičí rýma trvá? A jak ji řešit u koťat, která nemají ještě plně vyvinutý imunitní systém? Přehledné informace si můžete nastudovat v našem článku.
    • Barfování - jak začít a výhody

      Barfování - jak začít a výhody

      · 5 minut čtení
      Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
    • Blechy u psa

      Blechy u psa

      · 6 minut čtení
      Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
    Číst více od autora
    O autorovi
    Mgr. Barbora Jedličková
    Mgr. Barbora Jedličková
    Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
    Číst více od autora