Sladké domácí pečení tak trochu jinak

1. 10. 2019 · 3 minuty čtení
Chceme-li mlsat, rozhodně se vyplatí přemýšlet o přísadách, které do sladkého pečiva přidáváme. Rozumnou volbou surovin můžeme pozitivně přispět ke svému zdraví.

Odsuneme-li stranou čistě rozumové aspekty domácího pečení, rozhodně nelze pominout ani radost z vlastního jedinečného výtvoru a dobrý pocit, že se aktivně zasazujete o své zdraví. Příprava vlastního pečiva je zároveň účinnou relaxací v aktivním profesním životě.

Sladké pečení

Zajímavou složku sladkých moučníků tvoří například mandlová mouka. Kromě vysokého obsahu bílkovin a nenasycených mastných kyselin je také zdrojem mnoha vitaminů a minerálů.  Výborně se hodí pro bezlepkovou dietu.

Další neotřelou surovinou je kokosová mouka. Vzhledem k významnému podílu vlákniny a bílkovin se jedná o velmi zdravou alternativu běžné pšeničné mouky. Nemá výraznou chuť, zato vám pečivo krásně provoní. Kokosovou moukou lze nahrazovat čtvrtinu až polovinu bílé mouky obsažené v každém sladkém moučníku. I tato mouka je vhodná pro celiaky.

Vyzkoušejte méně tradiční mouky

Pečete-li z bezlepkových mouk, rozhodně se vám bude hodit xantanová guma. Jedná se o přírodní emulgátor, nazývaný rovněž E415. Ale žádné obavy, toto éčko je zcela přírodní, úžasně prodlužuje trvanlivost potravin a pečivo se potom tolik nedrobí. Používáte-li xantanovou gumu, nahradíte tak prakticky vlastnosti lepku u bezlepkových mouk. Tato přísada přispívá k tomu, aby těsto dobře drželo pohromadě.

Mandlová mouka

Speciální bezlepkové pečení

Pokud řešíte bezlepkovou dietu a z výše uvedených mouk jste si nevybrali, máme pro vás ještě hotovou bezlepkovou směs na pečení sladkých moučníků. Stačí přidat jen pár přísad a na koláč máte zaděláno.

Ořechy

Chcete-li koláči či jinému moučníku dodat šmrnc, určitě nezapomeňte na ořechy a mandle. Mimo svou nenahraditelnou chuť jsou také bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitaminů a minerálů.

Zajímavou možností, jak nahradit klasický řepný bílý cukr, je kokosový cukr. Má nižší glykemický index, takže se po jeho konzumaci v těle neukládá tak velké množství tuku. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty a mimo to moučník krásně provoní.


Články k tématu Sladké domácí pečení tak trochu jinak

  • K čemu jsou dobrá chia semínka?

    K čemu jsou dobrá chia semínka?

    · 7 minut čtení
    Chia semínka v posledních letech pravidelně figurují na předních místech v žebříčcích superpotravin. Chia mají neutrální chuť a hodí se přimíchat do řady pokrmů. Co jsou tato drobná semínka zač a proč jsou v rámci zdraví výživy tak oblíbená?
  • Dýňovo-ořechové kuličky

    Dýňovo-ořechové kuličky

    · 2 minuty čtení
    Dýně je až překvapivě univerzální zelenina. Víte, že je skvělá i pro sladké dobroty? Dnes jsme pro vás připravili dýňovo-ořechové kuličky, které si s chutí dáte třeba ke kávě.
  • Cizrnovozelné kari

    Cizrnovozelné kari

    · 1 minuta čtení
    Lehký a zdravý oběd, který provoní byt, hraje barvami a „šetří“ vaši cukrovku.