Tibetský rakytník ze „střechy světa“ pro imunitu i vitalitu
Příroda zde však poskytuje lidem mnohem více než jen úchvatný pohled na tuto nepálskou národní rostlinu. Rostou zde jedny z nejúžasnějších bylin, které historicky byly, a v dnešní době nadále zůstávají stavebním kamenem tradiční Tibetské medicíny či Ayurvédy. Jednou z nich je vysokohorský tibetský rakytník (Hippophae tibetana).
Tibetský rakytník (Hippophae tibetana)
Není rakytník jako rakytník. Z hlediska prospěšných látek na naše zdraví je ideální, pokud jeho domovinou zůstává původní, čistý biotop. Tibetský rakytník je pěstovaný v horských až vysokohorských oblastech jižní Asie, v nadmořských výškách nad 3500 metrů n.m. Právem mu proto patří označení „citroník severu“. Ideální je, pokud jeho zpracování probíhá do několika hodin přímo v místě sklizně, zpravidla ve večerních hodinách, kdy slunce přestane hřát a první rosa zvláční slupky plodů. Jejich šťáva je jemně filtrována a uložena do speciálních vakuových obalů. Ve své plné síle a nezměněné podobě je dopravena v klimatizovaných kontejnerech přímo k místním zákazníkům, kteří tak získávají produkt původní kvality ve své čisté a přírodní podobě.
Šťáva i olej z rakytníku jsou přírodními zdroji vitaminů a dalších biologicky aktivních mikronutrientů pro vyčerpaný organismus, jak po fyzické, tak i psychické stránce. Slýcháme jeho další označení, jako rostliny budoucnosti. Plody rakytníku obsahují vysoký podíl vitaminu C a v lidovém léčitelství se objevují u mnoha národů: v tradiční medicíně Číňanů, Indů, mongolských pasteveckých národů, ale například i u obyvatel Sibiře. Dokonce se mu dařilo v Rusku tak, že ho lékaři s úspěchem používali k léčení ran a kožních defektů (nebo pro povzbuzení vyčerpaného organismu) vojáků během druhé světové války. Plody rakytníku jsou ceněny pro velký obsah vitaminů C, A, B, E, F, D, K, a rutinu, který zabraňuje rozkladu vitaminu C. Tím se vysvětluje, proč si rakytník zachovává vitamin C při sušení i tepelném zpracování. Obsahuje 25x více vitaminu C než pomeranč.
β-karoten spolu s antioxidačním vitaminem E přispívá k regeneraci a výživě pokožky a její ochraně před UV zářením. Obsažená kyselina listová je potřebná zejména při krvetvorbě a v těhotenství ke správnému a zdravému vývoji plodu. Třísloviny z rakytníkového oleje mají detoxikační účinky.
Pokud se lisuje za studena, uchová si všechny biologicky aktivní látky důležité pro naše zdraví. V rakytníkovém oleji se kromě vitaminů vyskytují hlavně esenciální mastné kyseliny: polynenasycené Omega-3, 6 a mononenasycené Omega-7 a 9. Polynenasycené mastné kyseliny mají komplexní vliv na lidské zdraví: příznivě působí na kardiovaskulární systém, podporují paměť a kognitivní funkce mozku, chrání naše buňky před poškozením. Omega- 7 kyselina (kyselina palmitoolejová) účinkuje na popáleniny a je velmi oblíbenou komponentou v kosmetických prostředcích.