Nachlazení – příznaky, přenos a léčba

10. 1. 2024 · 8 minut čtení

Nachlazení je nejběžnějším zdravotním problémem, s nímž se každoročně potýkáme. Jedná se o onemocnění vyvolané viry, na rozdíl od chřipky má však mírnější průběh. Rýma, ucpaný nos, zvýšená teplota či kašel trápí nejčastěji děti, ale nevyhýbá se ani dospělým. Jak nachlazení efektivně léčit, abyste zabránili nepříjemným komplikacím?

PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
Nachlazení – příznaky, přenos a léčba

Co je to nachlazení?

Nachlazení (odborně nazofaryngitida nebo také rinofaryngitida) je akutní infekční onemocnění horních cest dýchacích, které se nejčastěji vyskytuje v chladných měsících roku. Nachladit se můžeme ovšem i v létě, např. při pobytu v klimatizovaných prostorech nebo dopravních prostředcích. Nachlazení se projevuje zvýšenou teplotou, bolestí v krku, rýmou a kašlem. Virů, které způsobují nachlazení, bylo identifikováno více než 200 – nejčastěji se jedná o tzv. rhinoviry (50–80 % případů). Nachlazením nejčastěji onemocní děti v předškolním věku, dospělí a starší lidé na nachlazení trpí výrazně méně.

Související kategorie produktů:

Jaké jsou příznaky nachlazení?

Nejčastějším příznakem nachlazení je rýma a ucpaný nos, dále kýchání a kašel. Na rozdíl od chřipky, pro niž je typická vysoká horečka, je tělesná teplota při nachlazení u dospělých spíše pouze zvýšená. Horečka (více než 38 ˚C) při nachlazení se objevuje spíše u dětí. Dále je pro nachlazení charakteristické pálení v oblasti nosohltanu a bolest v krku.  K dalším průvodním projevům nachlazení patří zimomřivost, podrážděnost, ztráta chuti k jídlu a únava. Výrazné bolesti hlavy, svalů a kloubů většinou nejsou přítomny.

Fáze nachlazení a inkubační doba

Nástup příznaků při nachlazení bývá pozvolný a postupný. Nejdříve nemocný zpravidla pocítí zvýšenou únavu a pocity chladu. Na nastupující nachlazení upozorní kýchání a zvýšená teplota. Poté se přidává bolest a pálení v krku (někdy i velmi silné), které vystřídá rýma a následně kašel. Sekrece při rýmě je nejdříve řídká, po několika dnech se mění v hustší. Kašel je zpočátku suchý dráždivý, poté se mění na vlhký produktivní s vykašláváním hlenu.

Podobnými příznaky začíná i celá řada závažnějších infekčních onemocnění (streptokoková faryngitida, klíšťová encefalitida, plané neštovice a další), a proto je třeba průběh onemocnění zejména u dětí dobře monitorovat.

Jaká je obvyklá inkubační doba nachlazení?
K propuknutí příznaků dochází 1–3 dny po kontaktu s infekcí. Běžně nachlazení trvá 7–10 dní, kašel může přetrvávat i několik týdnů.

Komplikace nachlazení

I běžné nachlazení se může v některých případech zkomplikovat tím, že na virovou infekci nasedne druhotná bakteriální infekce. V tom případě příznaky neodeznívají, naopak se zhoršují, přidává se horečka. Typickými komplikacemi nachlazení je zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin, zánět průdušek či dokonce zápal plic. V takovém případě je třeba vyhledat lékaře, který na základě vyšetření zváží možnost antibiotické léčby. V domácím prostředí si sami můžete udělat test CRP (C-reaktivní protein) z kapky krve, který orientačně určí, zda není přítomna bakteriální infekce.

Léčba nachlazení

Při běžném nachlazení je základem léčby několik dní klidového režimu, izolace od ostatních, aby se infekce dále nešířila, dostatek tekutin a spánku. Antivirové léky, které se podávají v některých případech při chřipce, nejsou u běžného nachlazení potřebné. Při nachlazení nefungují antibiotika, protože se jedná o virové onemocnění. Zaměřit se ale můžeme na nepříjemné příznaky. K dispozici je celá řada volně prodejných léků, které pomohou příznaky mírnit. 

Léky proti horečce
Léky na bolest v krku
Léky proti kašli
Léky proti rýmě
Kombinované přípravky proti chřipce a nachlazení
Léky na vlhký a suchý kašel
Léky na podporu vykašlávání není vhodné kombinovat s přípravky na suchý kašel ani je podávat na noc.

Další přípravky vhodné při nachlazení

Mořské vody
Bylinné čaje

Kdy s nachlazením k lékaři?

Nachlazení je ve většině případů zvládnutelné samoléčbou. K lékaři se ale vydejte v následujících případech:

  • horečka trvá déle než 2 dny, příznaky se zhoršují,
  • horečka neklesá ani po podání léků,
  • u dítěte se při vysoké horečce objeví křeče (febrilní křeče),
  • je přítomna bolest uší nebo vedlejších nosních dutin,
  • objeví se ztuhnutí šíje nebo bolest při předklonění hlavy,
  • na kůži se objeví vyrážka,
  • je přítomna bolest na průduškách, bolest při kašli,
  • je přítomna bolest na průduškách, bolest při kašli,
Těhotenství a nachlazení
Nejbezpečnější volbou při nachlazení v těhotenství jsou léky obsahující paracetamol. Přesto se doporučuje užívat co nejnižší možnou dávku po co nejkratší dobu.

Nachlazení v těhotenství

Při teplotě do 38 °C není třeba nasazovat žádné léky. Léky užijte až při tělesné teplotě nad 38 °C, protože horečka v těhotenství nad 38 °C může být již nebezpečná. Po celou dobu těhotenství je možné sáhnout po lécích obsahujících paracetamol. Nicméně se doporučuje podávat co nejnižší možnou dávku po co nejkratší dobu. Kombinované přípravky na chřipku (tablety i horké nápoje, které řeší několik příznaků najednou) nejsou v těhotenství vhodné, protože obsahují účinné látky, které mohou zvyšovat krevní tlak.

Při rýmě v těhotenství lze aplikovat solné roztoky ve formě nosních sprejů nebo bylinné  nosní kapky s obsahem éterických olejů. Další možností jsou inhalace – vhodný je solný roztok, vincentka nebo heřmánek. Zajímavým tipem jsou tzv. crosstejpy nebo nosní pásky pro správné dýchání, které oceníte zejména v noci.

V těhotenství je možné při nachlazení pít heřmánkový či jitrocelový čaj. Naopak, těhotné ženy by neměly pít čaje se šalvějí a podbělem. Lipový čaj lze pít pouze krátkodobě. Na doporučení lékaře je možné k léčbě suchého dráždivého kašle v těhotenství použít přípravky obsahující léčivo dextrometorfan (1. a 2. trimestr) či  butamirát (2. a 3. trimestr). Užití léků na podporu vykašlávání konzultujte s ošetřujícím lékařem. Podrobnější informace, jak řešit kašel v těhotenství, jsme pro vás připravili v samostatném článku.

Léčba nachlazení u dětí
Při výběru léků pro léčbu nachlazení u dětí vždy dbejte na dodržení věkového omezení a přesného dávkování přípravků.

Nachlazení u dětí

Nachlazení u dětí je velmi běžné. Není výjimkou, že onemocní 8–10x za rok, zatímco dospělí obvykle 1–2x. Zejména po nástupu do kolektivního zařízení je výskyt virových onemocnění horních cest dýchacích velmi četný. I když většina dětí nachlazení zvládá bez větších problémů, jeho léčbu nepodceňujte, abyste zabránili nepříjemným komplikacím, jako je zánět středního ucha, vedlejších nosních dutin či zánět průdušek. Léčba spočívá v izolaci nemocného dítěte z kolektivu, klidovém režimu a mírnění příznaků. U nejmenších dětí, tj. u novorozenců, kojenců a batolat, je vhodné při nachlazení navštívit lékaře.

U dětí bývá někdy i při běžném nachlazení přítomna horečka. Při horečce nad  38 °C lze podat léky proti horečce a bolesti ve formě vhodné pro děti (čípky u nejmenších dětí, sirupy u větších). K uvolnění nosu jsou u dětí vhodné hypertonické solné roztoky ve formě nosního spreje. Léky na kašel vybírejte podle toho, zda se jedná o kašel suchý dráždivý nebo vlhký s vykašláváním hlenu. Léky na podporu vykašlávání nepodávejte dítěti na noc. Při výběru všech léků pro léčbu příznaků nachlazení u dětí pečlivě čtěte příbalové letáky, kontrolujte věkové omezení přípravků a dodržujte doporučené dávkování. V případě nejasností se obraťte na lékárníka nebo pediatra.

Jak předcházet nachlazení?

Proti běžnému nachlazení bohužel neexistuje očkování. Základní prevencí je proto dodržování zásad zdravého životního stylu a posilování imunitního systému. Důležitý je dostatek spánku, otužování, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a vyvážená pestrá strava bohatá na vitaminy (C, B, D) a minerály. Vitaminy můžete doplňovat i formou doplňků stravy. V zimních měsících, kdy není dostatek slunečního svitu a kdy jsou nachlazení častější, je pro imunitní systém klíčový zejména dostatek vitaminu D. Roli v prevenci hraje také správná hygiena, tj. mytí rukou před jídlem a po příchodu zvenku a používání desinfekčních gelů na ruce. Jednoduchým preventivním tipem je nedotýkat se neumytýma rukama obličeje. V obdobích zvýšeného výskytu nachlazení je vhodné vyhýbat se místům s vysokou koncentrací osob či kontaktu s nemocnými.



Články k tématu Nachlazení – příznaky, přenos a léčba

  • Bolest v krku - příčina a léčba

    Bolest v krku - příčina a léčba

    · 5 minut čtení
    Bolest v krku není samostatnou nemocí, ale pouze příznakem doprovázejícím infekce horních cest dýchacích. Nejčastěji se jedná o zánět hltanu a patrových mandlí virového nebo bakteriálního původu. Méně často se tak projevuje alergie, následek poranění, poleptání, uvíznutí cizího tělesa v dýchacích cestách a jiné onemocnění v oblasti krku. Bolestí v krku se projevuje i zánět hrtanové záklopky...
  • Chřipka – příznaky a léčba

    Chřipka – příznaky a léčba

    · 11 minut čtení
    Chřipka je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Přestože se jedná o poměrně běžnou nemoc, dokáže nás na mnoho dnů zcela vyřadit z normálního života. Jak chřipku léčit a jaká prevence na chřipku platí?
  • Mononukleóza postihuje zejména dospívající a mladé dospělé. Přenáší se především slinami, a proto se jí také říká „nemoc z líbání“ nebo „studentská nemoc.“ Jedná se o onemocnění nepříjemné a zdlouhavé, ve většině případů však samo postupně odeznívá bez jakýchkoliv následků. Přečtěte si, čím se infekční mononukleóza liší od běžné angíny nebo virózy, jaké jsou aktuální trendy v léčbě a co můžete udělat...
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém materiálu. V rámci úspěšného týmu jsem se zúčastnil řady mezinárodních projektů včetně publikací v odborných zahraničních časopisech. Po obhájení disertační práce vedla má cesta do lékárny. V roce 2016 jsem nastoupil na pozici lékárníka v liberecké pobočce Dr. Max. Moje zaujetí a záliba v číslech, moderních trendech a technologiích mě v rámci společnosti postupně dovedly k novým projektům – aktuálně zajišťuji odborné a provozní vedení několika e-shopových poboček. Současně se jako autor podílím na publikování článků se zdravotní tematikou, což mi pomáhá sledovat aktuální dění v oboru. Ve volném čase se věnuji cestování a počítačovým hrám. V pracovním i osobním životě zastávám přístup „Když už něco děláš, dělej to pořádně!“.
Číst více od autora
O autorovi
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
PharmDr. Jan Bureš Ph.D.
V roce 2012 jsem dokončil studium Farmaceutické fakulty v Hradci Králové. Zde jsem následně absolvoval doktorské studium, při němž jsem se věnoval výzkumu nových léčiv a jejich analýze v biologickém...
Číst více od autora