Chraňte tlapky svého pejska před rozpáleným povrchem

8. 3. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 3 minuty čtení

V městských ulicích, kde nenajdete kousek zeleně a celý den tam praží sluníčko, se může v tropických dnech teplota povrchu vyšplhat i přes 70 °C. Bříška psích tlapek se mohou kontaktem s povrchem popálit a následná léčba bude pomalá a nesnadná.



Co dělat při spálení tlapek?

Ne vždy jde všechno podle plánu, a tak se bohužel i při upřímné snaze může stát, že si pejsek tlapky spálí. Všimli jste si, že si Váš pes po procházce v horkém dni olizuje tlapky, kulhá či netypicky našlapuje? Nebo u něj pozorujete zarudlá bříška tlapky se zbytky asfaltu?

Nejdříve je nutné odstranit případný asfalt, nejlépe pomůže vepřové sádlo nebo klasické máslo. Tuk rozbije strukturu asfaltu a šetrně ji oddělí od poraněné, spálením „otevřené“ kůže. Nešetřete, aplikujte náležitě silnou vrstvu, nechte chvíli působit a pak velmi jemným krouživým pohybem setřete asfalt obalený tukem čistým kusem látky nebo pevným papírovým ubrouskem (vždy je lepší textil, protože máte jistotu, že se nepotrhá a nezůstane v ráně).

Spálené tlapky je nutné nadále promazávat, ať už zmíněným vepřovým sádlem, které má skvělé vlastnosti díky svému přírodnímu původu. V lékárně lze zakoupit také různé regenerační balzámy, jejichž složení je přizpůsobené pokožce na psích tlapkách.


Režim a ochrana

Okolnosti nezměníte. Kvůli tlapkám svého pejska se bohužel nemůžete na léto přestěhovat někam do stinných lesů a na zelené louky. Žijete-li ve městě, musíte se přizpůsobit.

  1. Choďte ráno a večer, kdy ulice ještě nejsou rozpálené. Možná to bude vyžadovat menší úpravu Vašeho režimu, ale pokud chcete svému mazlíčkovi dopřát pravidelnou porci pohybu bez rizika, že si bolestivě spálí tlapky, investujte čas. Nejpříjemnější budou rána.

  2. Chraňte tlapky kosmetikou speciálně určenou pro prevenci poranění psích tlapek. Na trhu najdete celou řadu mastí a krémů. Ze zkušenosti však doporučujeme namazat tlapky až v předsíni před odchodem ven, protože psa obyčejně nic nedonutí ležet, než se mast vstřebá, a výsledkem jsou mastné stopy po celém bytě.

    S promazáváním tlapek průběžně pokračujte celoročně. V zimních měsících jsou zase tlapky pejsků ve městech vystavovány působení soli a následné časté omývání pokožku vysušuje.

  3. Chraňte tlapky ponožkami nebo botami speciálně určenými pro psy. Většinou jsou k dostání ponožky, chcete-li botky z pružné gumy, můžete ale sehnat i důmyslnější textilní boty, které materiálem spíš připomínají „lidské“ outdoorové boty.

    U jednodušších pryžových ponožek je třeba nenechávat v nich psí tlapky příliš dlouho, protože na tlapkách mají pejskové potní žlázy a jsou tak jedním z mála míst, kudy se může zvíře samo ochlazovat.

    Outdoorové boty jsou zase poměrně teplé, a ačkoliv sají pot, tlapku přehřívají. Vždy je využijte pouze na chůzi po ulici a v parku je sundejte. Zpravidla se také dají prát v pračce.

    Outdoorové boty, tedy ty zpevněné, skvěle poslouží v případě, že pejsek má na nožce zranění. Boty tlumí nárazy a zajistí, aby se do hojící se rány nedostaly nečistoty a infekce.

Osvěžující ochlazení v rybníku je v horkém létě pro pejsky, ale i jejich páníčky, vítanou aktivitou. Jaká rizika může koupání znamenat pro pejska, speciálně pro jeho uši?

Přečtěte si zde.

Články k tématu Chraňte tlapky svého pejska před rozpáleným povrchem

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora