Základní péče o srst dlouhosrstých plemen psů

2. 4. 2021 · Mgr. Barbora Jedličková · 8 minut čtení

Dlouhosrstá plemena pejsků sice nelínají často, ale péče o dlouhé chlupy zase vyžaduje speciální kadeřnické dovednosti chovatele. Informace o holení, stříhání a trimování, ale i o koupeli a péči o pokožku najdete zde.



Nepřetržitý růst


Prapředek psů – vlk – vymění svůj kožich dvakrát do roka. Kompletně shodí starý a naroste mu nový. U krátkosrstých plemen se tento cyklus zrychlil, u dlouhosrstých naopak zpomalil. U některých dlouhosrstých plemen srst roste nepřetržitě a jenaprosto nezbytné ji stříhat, u jiných plemen se mění jednou za několik let, většinou i tehdy je však střih nutný.

Mezi jednotlivými zástřihy se ale dlouhé chlupy mohou cuchat a splétat v tzv. dredy. Taková srst je samozřejmě ideálním prostředím pro parazity jako jsou blechy, ale i pro plísně.

Ani rozčesávání kartáčem někdy nemusí stačit, protože srst většiny dlouhosrstých plemen je tvořena vnější srstí a podsadou, která připomíná jemné chmýří. Takovou strukturu srsti je potřeba občas trimovat, což je česání speciálním trimovacím kartáčem, který odstraní i odumřelé chlupy a umožňuje tak růst nové vrstvy zdravé srsti. Samostatnou kapitolou je dále koupel a typy střihu.


Péče o dlouhou srst krok za krokem

Některé úkony je potřeba dělat s frekvencí týdenní, jiné s frekvencí měsíční, některé i s roční. Nemusíte se děsit, i při zodpovědné péči o srst dlouhosrstého pejska u toho stihnete žít svůj život, například chodit do práce, starat se o děti nebo si užívat volný čas.

Kartáčování
U dlouhosrstých plemen jde hlavně o rozčesávání. To je jednak samozřejmě estetický počin, ale kartáčování pomůže odstranit odumřelé chlupy, které tak nemohou posloužit jako základ pro žmolky a dredy. Navíc se kartáčováním masíruje pokožka a stimuluje zdravý růst srsti. Dochází také k efektivnější distribuci přirozeného mazu od podsady až po vrchní srst, čímž se jednak na srsti vytvoří téměř neznatelný ochranný film (na rozdíl od krátkosrstých plemen se v dlouhé srsti tvoří mazu opravdu minimum) a vrchní srst je pak krásně lesklá
a působí mnohem zdravějším dojmem.

Oblíbené jsou například kartáče, které mají dvě česací strany – na jedné straně tvrdé a odolné vepřové štětiny, které efektivně, ale šetrně rozčešou vrchní chlupy, a na druhé straně kovový trimovací kartáč.

Frekvence: Zhruba jako zalévání květin v domácnosti, tedy 1–2krát týdně.


Trimování
Například jorkšíři nemají podsadu, jejich srst se podobá strukturou spíš lidskému vlasu, a trimování je tak u nich naprosto vyloučeno. Zcela jistě by došlo k nepěknému poranění pokožky. U plemen, která podsadu v srsti mají, je však trimování nezbytné. Kovové štětiny trimovacího kartáče dokážou odstranit odumřelé chlupy, čímž sníží pravděpodobnost filcování srsti a také uvolní místo pro nové. Chce to ale trochu cvik. Pokud se chystáte poprvé trimovat nebo si nejste jisti technikou, rozhodně se poraďte s veterinářem, ať trimování provádíte správně.

Frekvence: 1–2krát měsíčně.


Zastřihování
Téměř všechna dlouhosrstá plemena vyžadují střih. V Čechách je velkou tradicí holicí strojek na psy, ale ne vždy je to vhodné řešení. Holicí strojek totiž psa ostříhá až na podsadu a pro některé typy srsti je potom obtížnější dozrávat ve svrchní srst – struktura takové srsti pak připomíná pouze podsadu. Jindy zase může být rizikem, že pes snáze prochladne nebo mu pokožku spálí sluneční záření. Ideální je ponechat alespoň 5–10 cm srsti podle velikosti zvířete. U bílých plemen, jako jsou například maltézáčci, se doporučuje nechat srst ještě delší, zejména v letních měsících kvůli možnému spálení sluncem.
Téměř vždy je z pohledu zachování struktury srsti vhodnější ruční střih, ale ten opravdu vyžaduje jisté kadeřnické nadání, a pokud si jím nejste jisti, raději svěřte pejska do služeb profesionálního kadeřnického salonu.

Frekvence: Podle plemene 1–2krát ročně.


Koupel
Dlouhosrstá plemena koupejte co nejméně, zpravidla tehdy, když to stav srsti vyžaduje kvůli silnému znečištění. Dlouhá srst se velmi obtížně koupe, protože dostatečně umýt zejména podsadu je těžké. Dlouhá srst navíc pomalu schne a pejskům více hrozí riziko prochladnutí.
U většiny plemen se dokonce doporučuje vyfoukání chladným vzduchem, které se dá nastavit na většině fénů.
Při koupeli vždy používejte výhradně kosmetiku určenou pro typ srsti Vašeho plemene.
Platí zde totéž co u zastřihování – nestyďte se svěřit do rukou profesionálů. Ostatně většina psích salonů nabízí střih a koupel v jednom a dává to smysl.

Frekvence: 1–2krát ročně.


Různá plemena mají různé zvláštnosti a vždy je vhodné se o péči o konkrétní srst poradit s veterinářem. Trošku jiná péče je například u kudrnaté srsti bišonků nebo naopak u dlouhé rovné srsti kolií. Liší se pak frekvence jednotlivých úkonů péče o srst a někdy přibudou i specifické úkony, jako například častější zastřihování v obličejové části.


Články k tématu Základní péče o srst dlouhosrstých plemen psů

  • Barfování - jak začít a výhody

    Barfování - jak začít a výhody

    · 5 minut čtení
    Chtěli byste zkusit pro vašeho pejska něco jiného něž granule? Možná jste zaslechli o barfování založeném na přirozené stravě, která je zvířatům od pradávna vlastní. Co přesně BARF krmení obnáší? Jak s ním začít a jak barfovat štěně?
  • Blechy u psa

    Blechy u psa

    · 6 minut čtení
    Jak poznat psí blechy? Jak jim předcházet a jaké jsou možnosti na jejich odstranění? A Co dělat, když má blechy štěně? Přečtěte si naše tipy a zorientujte se v účinných přípravcích k odstranění blech v novém článku na Dr. Max VET.
  • Blechy u kočky

    Blechy u kočky

    · 7 minut čtení
    Jak poznat kočičí blechy? Jak se mohou dostat do vaší domácnosti? Jak se jich zbavit a co dělat, když má blechy koťátko ? Přečtěte si tipy na odblešení koček včetně správného výběru pipet, sprejů, šamponů i obojků na ochranu vaší kočky proti blechám.
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém lékových interakcí, přírodní a veterinární léčiva a zdravý životní styl. Už na vysoké škole jsem objevila kouzlo výživy a pomalu se jí začala věnovat. Mám akreditovaný rekvalifikační kurz výživového poradce, abych mohla pomáhat lidem dosáhnout jejich cílů co se týče hmotnosti nebo abych je naučila zdravě jíst. Ve volném čase ráda poslouchám hudbu, miluji přírodu, fotografování, věnuji se rodině a pejskovi.
Číst více od autora
O autorovi
Mgr. Barbora Jedličková
Mgr. Barbora Jedličková
Vystudovala jsem farmaceutickou fakultu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně a následně jsem pracovala 4 roky jako zástupce vedoucího lékárníka ve veřejné lékárně v Brně. Zajímám se o problém...
Číst více od autora